Pölytys
Lentomehiläinen tekee päivässä yleensä seitsemän-kahdeksan reissua ja käy yhdellä reissulla noin sadassa kukinnossa.
Euroopassa mehiläispölytyksen osuuden kaikesta hyönteispölytyksestä pölytyspalvelu alueilla on arveltu olevan 75–85 prosentin luokkaa.
Ulvilassa tehdyssä rapsin mehiläispölytyksessä on päästy 20-25% parempaan hehtaarisatoon, öljykasveissa myös mehiläispölytyksen aikaansaama tasainen ”tuleentuminen” on lisäksi parantanut sadon tuottoa.
Mehiläisten pölyttämät marjat ja omenat ovat isompia, tasalaatuisempia ja runsaslukuisempia kuin pölyttämättömät, se vaikuttaa myös niiden säilyvyyteen.
Pölytyspalvelu
Hunajasato kuuluu mehiläistarhaajalle, jos ei toisin sovita. Mehiläishoitoon kuuluvista normaaleista riskeistä (mehiläistaudit, parveilu, emotappiot, ryöstö, pesätuholaiset jne.) vastaa mehiläistarhaaja.
Mehiläistarhaaja ei kuitenkaan ole vastuussa, jos pölytys epäonnistuu sääoloista johtuen tai jos mehiläisten lentoalueella kukkii joku niitä enemmän kiinnostava kasvi. Sillä mehiläisiä ei voi ”pakottaa” määrätyille kukinnoille, mutta mehiläistarhaaja kohdistaa mehiläisten kulun mahdollisimman suotuisaksi, jotta kukintojen pölytys olisi optimaalisin.
Pölytyspalvelun ostajan on tiedotettava mehiläistarhaajaa etukäteen mahdollisista ruiskutuksista ja tuholaismyrkytyksistä, mehiläistarhauksen lähettyvillä ruiskutukset olisi hyvä suorittaa vasta klo. 22 jälkeen.
Ohjeellisia pesien määriä/hehtaari:
Rypsi ja rapsi 2–3, Omena 4–12, Mansikka 1–3, Mustaherukka 2–4, Punaherukka 2, Pensasmustikka 3–5, Vadelma 1–2, Puna‐apila 4–8, Valko/alsikeapila 2–3, Härkäpapu 2–8, Tattari 2–5, Avomaankurkku 2–6
Hinta: 90€ alv.0%/pesä/kukinto
Pesien sijoituspaikalle olisi hyvä olla tie.